Aromaterapi

aromaterapiI det här inlägget tänkte vi titta närmare på hur eteriska oljor används inom aromaterapi. Artomaterapi är precis vad namnet avslöjar: en terapi med fokus på doftsinnet och upplevelsen av dofter. Det finns flera former av aromaterapi, såsom inandning, massage, bad och användandet av aromalampor.

Aromaterapi vid massage

När man använder eteriska oljor till massage måste de först späs ut med en basolja. Med basolja som avser vi någon form av är kvalitativ vegetabilisk olja exempelvis jojobaolja eller mandelolja.

Aromalampa – olika varianter


Inandning som aromaterapi

Detta är precis vad det låter som: aromaterapi i form av att du andas in den eteriska oljan. När du utför denna terapiform är det viktig att alltid använda rätt mängder. Vid osäkerhet bör du konsultera – eller besöka – en diplomerad aromaterapeut. Inandas du för stora mängder – eller fel slags – eterisk olja kan din andning snarare försämras än förbättras, så se till att du vet vad du gör, innan du gör det.

Bad och aromaterapi

Få saker är så avslappnande och avstressande som ett härligt bad. Börja med attfylla badkaret med vatten i en behaglig temperatur och droppa högst 4 droppar av en eterisk olja, eller 3 var av två olika oljor på vattenytan. Sen rör du runt lite i vattnet så att oljorna blandas. Därefter kan du kliva i innan du kliver i. Har du torr en känslig hud, bör du spä den eteriska oljan med basolja.

Aromaterapins ursprung

Det var en herre vid namn René Maurice Gattéfosse som började använda själva termen för aromaterapi år 1937. René var en fransk parfymerar och biokemist som ägnade större delen av sitt liv till att experimentera med oljor och essenser, och det är mycket av hand idoga arbete som inspirerat fler kemister att utveckla aromaterapin till vad den är idag.