Köpa eteriska oljor

För dig som inte enbart vill läsa på om eteriska oljor, utan även köpa egna och börja använda, tänkte vi dra upp ett par riktlinjer. Idag är det enkelt att köpa eteriska oljor, även på nätet. Och det finns också gott om ”fysiska” butiker med ett brett utbud. Dock kan det vara bra att veta att det råder stor variation även på oljornas kvalitet. En sak ska du inrikta dig på. Och det är att köpa eteriska oljor av bästa kvalitet.

Äkta eteriska oljor är inte bara en masstillverkad produkt – de är snarare individuellt producerade varje år, och eftersom de kommer från växter, kommer deras sammansättning att skifta från år till år. Ungefär som ett vin. Tyvärr finns det en stor risk att billigare eteriska oljor faktiskt är falska. Det vill säga syntetiska kopior. Här följer vidare ett par 4 punkter att beakta för att undvika att bli lurad när du ska köpa eteriska oljor.


4 viktiga punkter

  • Oljan ska alltid vara buteljerad i mörka flaskor. Detta för att skydda den mot solljus (ultraviolett strålning) och oxidering. Ett skydd som i sin tur är superviktigt för den eteriska oljans livslängd.
  • Oljan bör också ha en så kallad pipett i flaskans kork så att man kan ta en droppe i taget. När du använder eterisk olja så handlar det om en extremt koncentrerad produkt. Därför blandar man alltid efter ”droppar” – och att kunna använda en droppe i taget är viktigt när du ska köpa eteriska oljor.
  • Läs på om märket på oljan ifråga, och, om möjligt, ställ frågor till försäljaren: var kommer oljan ifrån? är det frågan om äkta olja? och så vidare. Du vill inte betala för syntetisk skräp.
  • En adekvat ”varningssignal” är om oljan är mycket billigare än andra. Äkta eterisk olja kostar nämligen en slant…

Trackbacks/Pingbacks

  1. Eteriska oljor « Ta hand om dig! - oktober 19, 2011

    […] ska jag tänka på när jag köper oljorna? Svar: Länk. Här vill jag bara tillägga att det alltid ska stå det latinska namnet på flaskan, annars är det […]