Säkerhet när du användar aromaolja

Visserligen är eteriska oljor helt naturliga. Men det förändrar inte det faktum att de också är starkt koncentrerade och därför måste användas med försiktighet och enligt strikta restriktioner. Chansa aldrig eller ”testa” – ta alltid det säkra före det osäkra.

För det första ska eteriska oljor aldrig intas oralt. Då riskerar du inre skador. Sväljer du eterisk olja av misstag bör du genast konsultera eller besöka en läkare.

För det andra bör du inte använda oljorna när du är gravid eller när du ammar. Vissa användare gillar att ha eteriska oljor i bad, men under graviditet bör dessa oljor var extremt utspädda. Be om aromaterapeut om råd om du känner dig osäker.

För det tredje bör du vara väldigt försiktig om du har allergiska besvär.


För det fjärde har forskning vederlagt att eterisk olja från rosmarin kan öka risken för epileptiska anfall, med slutsatsen att epileptiker bör undvika denna olja.

Har du astma ska du också vara försiktig med att inhalera eteriska oljor – använd dem istället utspädda i bad, i aromalampor och vid massage.

För det femte ska du alltid vara försiktig när du använder eterisk olja på eller i närheten av barn. Små barn har extra känslig hud och kan reagera med kraftig allergi på vissa oljor.

Denna försiktighetsprincip gäller också äldre hud. Om huden är mycket känslig och genomskinlig med synliga blodådror bör halvera antalet droppar i blandningarna man normalt doserar.